Zagreb, 30. travnja 2019. – U prvom tromjesečju 2019. godine prihodi INA Grupe porasli su za 15 % u odnosu na isti period prošle godine. Pozitivan rezultat potaknut je povoljnom cijenom ugljikovodika i povećanom prodajom. EBITDA je narasla za 12 % na 539 milijuna kuna, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki narasla na 58 milijuna kuna, što je više od prošlogodišnjeg rezultata u prvom tromjesečju.

EBITDA Istraživanja i proizvodnje bez jednokratnih stavki smanjila se za 18 % na 569 milijuna kuna, uz neznatno nižu ostvarenu cijenu ugljikovodika i proizvodnjom neznatno ispod 36 mboe/dan. Prodaja sirove nafte je povećana u Hrvatskoj i Egiptu, međutim, taj rezultat je u potpunosti neutraliziran padom proizvodnje plina. Ipak, neto prihod od prodaje ove djelatnosti povećao se za 3 % u usporedbi s prvim tromjesečjem 2018. godine, dok su kapitalna ulaganja iznosila 148 milijuna kuna, što je rast od 17 %. 
CCS EBITDA Rafinerija i marketinga, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju, bez jednokratnih stavki iznosila je 14 milijuna kuna, u usporedbi sa (114) milijuna kuna u istom periodu prošle godine. Rezultat je postignut zahvaljujući većim prodajnim količinama u veleprodaji i maloprodaji, kao i snažnoj prodajnoj marži, i to u periodu značajno smanjene prerade zbog opsežnog remonta u Rafineriji nafte Rijeka.

U usporedbi s prvom tromjesečjem 2018. godine kapitalna ulaganja su se više nego udvostručila na razinu od 618 milijuna kuna, uglavnom zbog ulaganja u Rafineriju nafte Rijeka. Omjer duga i kapitala smanjio se na 6,6 %, uz neto dug od 838 milijuna kuna.

Izjava predsjednika Uprave Ine gospodina Sándora Fasimona: 
“Nakon snažnih rezultata u 2018. godini, INA Grupa je u prvom tromjesečju 2019. godine ponovno ostvarila značajan rezultat. INA je iskoristila tržišne uvjete te povećala i prodaju i EBITDA-u, a u samo jednom kvartalu prihodi su narasli za 15 %, na razinu od preko četiri milijarde kuna.
Djelatnost Istraživanje i proizvodnja nafte i plina je profitirala od stabilnih cijena ugljikovodika i razine proizvodnje. Zrelost Ininih polja i prirodni pad proizvodnje plina nadoknađeni su kontinuiranim naporima u povećanju proizvodnje sirove nafte, što je popraćeno rastom ulaganja koja su većinom, kao i u prethodnom periodu, bila usmjerena na Hrvatsku, ali i sa zamjetnim rastom u Egiptu.
Poslovanje Rafinerija i marketinga obilježio je veliki remont u Rafineriji nafte Rijeka, koji je jedan od najvećih u posljednjih nekoliko godina. Ukupna razina investicija u remont i ostale investicijske projekte u kompaniji iznosi 618 milijuna kuna, što je najveća razina u prvom tromjesečju još od 2010. godine. Ovo također pokazuje predanost Ine razvoju svih poslovnih aktivnosti na održiv način. Ipak, lošije okruženje i slabije rafinerijske marže i dalje opterećuju ukupne rezultate djelatnosti, međutim, očekujemo da će ti rezultati u budućnosti biti poboljšani programom INA R&M Novi smjer 2023.
Unatoč očekivanim nižim razinama prerade uzrokovanima remontom, INA je uspjela povećati prodaju i iskoristiti tržišne prilike i na domaćem i na ključnim tržištima, što je vidljivo u povećanju prihoda u Hrvatskoj za 8 % te za 23 % u Bosni i Hercegovini. Poslovanje maloprodaje također je ostvarilo zamjetan rast od 7 %, što je djelomično posljedica širenja mreže u Crnoj Gori.
Unatoč činjenici da je poslovanje u prvom tromjesečju 2019. godine bilo vrlo intenzivno kada govorimo o ulaganjima, financijska pozicija kompanije ostala je snažna i s niskom razinom duga, što omogućava stabilno poslovanje i buduća ulaganja.“

Podijeli objavu