HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su novi javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn, ukupne vrijednosti od milijun kuna, što je kupovinom zelene električne energije u 2018. omogućilo više od 130 tvrtki, kupaca proizvoda ZelEn. Javni poziv s uvjetima prijave objavljen je na HEP-ovoj web stranici zelen.hep.hr, a otvoren je do 24. lipnja.

ZelEn je jedinstveni proizvod HEP Opskrbe namijenjen isključivo kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenju energije iz obnovljivih izvora. Kupci ZelEna imaju pravo korištenja zaštićenog žiga ZelEn u promocijske i marketinške svrhe. Njihovim korisnicima žig ZelEn poručuje da je sva električna energija koju koriste za proizvodnju proizvoda i pružanje usluga dobivena iz obnovljivih izvora energije. Odabirom tih proizvoda i usluga korisnici nagrađuju usmjerenost kupaca ZelEna prema održivom korištenju energije i ukupnom poslovanju. Da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, jamči Hrvatski operator tržišta energije koji vodi nacionalni registar jamstava podrijetla električne energije. U Registru se trenutno nalazi 14 hidroelektrana HEP Proizvodnje.

Cijena ZelEna je oko 1,5 kuna za megavatsat. Primjerice, tvrtka koja ima godišnju potrošnju od milijuna kilovatsati, za zelenu energiju će izdvojiti 1.497 kuna više godišnje ili oko 125 kuna mjesečno. Sredstva prikupljena u posebni fond koriste se namjenski za projekte energetske učinkovitosti i izgradnju obnovljivih izvora energije integriranih u građevine. Ciljevi izvedbe takvih projekata su smanjenje emisija stakleničkih plinova uvođenjem “zelenih” tehnologija, doprinos povećanju kvalitete života te doprinos ispunjenju obveza HEP-a sukladno EU direktivi o energetskoj učinkovitosti.

Osim što je HEP odlučio reinvestirati prikupljena sredstva u projekte važne za ispunjene nacionalnih  energetsko-klimatskih ciljeva, društveno koristan aspekt osnažen je odlukom da će korisnici doniranih projekata biti isključivo registrirane institucije ili ustanove javnog sektora koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, sporta, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi i skrbi o invalidima.

Izvedene mjere energetske učinkovitosti uz povećanje udobnosti za korisnike i djelatnike ustanova, dovode do značajnih ušteda u potrošnji energenata te time smanjenja režijskih troškova, a ujedno i ugljičnog otiska tih ustanova. Izvedbu svih projekata organizirao je i nadzirao HEP ESCO, a odabirom tih proizvoda i usluga korisnici nagrađuju usmjerenost kupaca ZelEna prema održivosti korištenja energije i ukupnog poslovanja.

Više informacija: http://zelen.hep.hr/

Podijeli objavu