Hrvatska jedna od ključnih država u aktivnostima poticanja održive gradnje

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska mreža Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (WGBC) potpisali su u srijedu na 12. međunarodnoj konferenciji o nekretninama sporazum o razumijevanju i suradnji za projekte zelene/održive gradnje

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska mreža Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (WGBC) potpisali su u srijedu na 12. međunarodnoj konferenciji o nekretninama sporazum o razumijevanju i suradnji za projekte zelene/održive gradnje, u čemu će Hrvatska imati jednu od važnijih uloga u cijeloj Europi.
Hrvatska će biti jedna od ključnih država u aktivnostima EBRD-a za zelenu ili održivu gradnju te energetsku učinkovitost i smanjenje emisija ugljika“, izjavila je nakon potpisivanja direktorica EBRD-ovog sektora nekretnina i turizma Claudia Pendred na konferenciji o nekretninama.

Tu konferenciju u zagrebačkom hotelu Esplanade u srijedu i četvrtak organizira tvrtka Filipović savjetovanje s oko 400 domaćih i stranih sudionika, među kojima je na otvaranju i potpisivanju sporazuma bio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Važnost Hrvatske u tom projektu označio je i drugi potpisnik sporazuma, direktor za Europu WGBC-a James Drinkwater naglasivši da je zelena gradnja velik globalni pokret u kojem Hrvatska ima vrlo važnu ulogu u regiji i šire u Europi te su stoga izabrali Zagreb za mjesto potpisivanja sporazuma s EBRD-om, koji donosi okvir za poticanje održive gradnje u 16 država Europe u kojima djeluju te institucije.

U sklopu te suradnje usuglasili su i akcijski plan za ovu godinu u kojem će upravo Hrvatska biti prva država s kojom će se surađivati i to putem Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, što će uključivati i suradnju u financiranju komponenti hrvatske energetske strategije za obnovu zgrada kroz projekt Build Upon koji je dio šireg europskog projekta iz programa Horizon 2020.

Time će EBRD uz ostalo pridonijeti rješavanju problema nedovoljne ponude modernih, energetski učinkovitih i komercijalnih nekretnina u regiji i zemljama u kojima djeluje s ciljem da do 2020. za to područje poveća financiranje zelenih projekata na oko 40 posto svojih godišnjih ulaganja“, istaknuli su još Pendred i Vlaho Kojaković iz EBRD-a koji je dodao i da je zelena ekonomija općenito jako važna u aktivnostima EBRD-a u svih 36 zemalja u kojima djeluje.

Napominjući kako EBRD daje veliku važnost zelenim i projektima energetske učinkovitosti i u Hrvatskoj, direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju Vedrana Jelušić Kašić iznijela je da je EBRD do sada u 25 takvih projekata u Hrvatskoj uložio oko 380 milijuna eura te da su time u dvije godine već postignute velike uštede energije i smanjenje emisije ugljika.

EBRD je krajem prošle godine za projekte energetske učinkovitosti u Hrvatskoj izdvojio 60 milijuna eura, a program za to, što ćemo i kako raditi, predstavit ćemo 4. svibnja“, najavila je Jelušić Kašić.

Predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Petra Škevin najavila je da će ubuduće biti dosta aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije za održivu gradnju i energetsku učinkovitost, kao i da će jedan od prvih konkretnih projekata biti za središte Splita.