Vjetroelektrana Rudine puštena u puni pogon

Predsjednik Uprave te tvrtke Gerhard Matzinger istaknuo je kako će VE Rudine doprinijeti daljnjem održivom razvoju Dubrovnika, povećati konkurentnost lokalnoga gospodarstva i kvalitetu života stanovništva...

Predsjednik Uprave te tvrtke Gerhard Matzinger istaknuo je kako će VE Rudine doprinijeti daljnjem održivom razvoju Dubrovnika, povećati konkurentnost lokalnoga gospodarstva i kvalitetu života stanovništva…
Vjetroelektrana Rudine instalirane snage 34,2 megavata i vrijedna 400 milijuna kuna puštena je u utorak u puni pogon u blizini mjesta Slano kod Dubrovnika.

Puštanjem u puni pogon te vjetroelektrane, koja je bila u probnom radu od siječnja ove godine, kapaciteti opskrbe električnom energijom iz vjetra u Hrvatskoj porasli su za više od 10 posto, napomenuli su predstavnici investitora RP Global.

Predsjednik Uprave te tvrtke Gerhard Matzinger istaknuo je kako će VE Rudine doprinijeti daljnjem održivom razvoju Dubrovnika, povećati konkurentnost lokalnoga gospodarstva i kvalitetu života stanovništva.

Direktor RP Globala Hrvatska Bojan Reščec rekao je kako je VE Rudine usklađena s najvišim ekološkim standardima i zahtjevnim pravnim okvirima.

Izgradnja vjetroelektrane Rudine započela je u kolovozu 2014. godine, a građevinski dio radova završen je potkraj prošle godine. Vjetroagregate pojedinačne snage 2,85 MW isporučio je General Electric, a opskrbljivat će strujom nekoliko tisuća kućanstava i poduzeća. Njezinim priključivanjem umanjit će se ispuštanje ugljikova dioksida za više od 24 tisuće tona godišnje.

VE Rudine su drugi projekt RP Globala u Hrvatskoj, nakon vjetroelektrane Danilo snage 43,7 MW, izgrađene u blizini Šibenika. RP Global je preko tih dvaju projekata u hrvatsko tržište uložio ukupno 123 milijuna eura i postao operator energije vjetra u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom od oko 20 posto.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT