Više od 50 milijuna Talijana pozvano je da se u nedjelju izjasni na referendumu, delikatnom za vladu Mattea Renzija, oko trajanja eksploatacije nafte i plina iz priobalnih crpilišta od kojih su neka na manje od dva kilometra od talijanske obale.
Glasački uredi otvoreni su u 7 sati a zatvorit će se u 23 sata.

Već tjednima traje rasprava između zaštitnika okoliša, poslovnog svijeta i vlade, oko toga koliko vremena naftne kompanije mogu crpiti na moru, na priobalnim platformama, crpilištima smještenima na manje od 12 nautičkih milja (22 kilometara) od talijanskih plaža.

Izglasavanje “ne” u nedjelju omogućilo bi naftnim tvrtkama, prvenstveno talijanskoj energetskoj tvrtki Eni da koristi crpilišta do njihova iscrpljenja, kao što predviđa novi zakon koji je stupio na snagu u siječnju. Izglasavanje “da” značilo bi ukidanje zakona i vraćanje ograničenoj eksploataciji u trajanju predviđenom koncesijom koja istječe, ovisno o lokaciji, između 2018. i 2034.

Brojni komentatori ocijenili su da bi formulacija pitanja koje nameće izglasavanje “da” ako ste protiv, moglo zbuniti brojne birače.

Renzi je pozvao na apstinenciju. Ako se kvorum od 50 posto sudjelovanja ne dosegne, referendum bi ostao mrtvo slovo na papiru.