Kako trošiti manje struje i uštedjeti

Bez obzira na ne baš dobru situaciju što se tiče energetskih resursa i stanja životne sredine, još uvek imamo izbor. Taj izbor bi svakako trebalo da bude štednja energije i, samim tim, zaštita životne sredine.

Jedan od najvećih planetarnih problema današnjice je iscrpljivanje neobnovljivih izvora energije. Bez mnogo priče, stvar je moguće shvatiti na jednom sasvim prostom primeru. Recimo, ukoliko potrošimo 1.000 kWh električne energije, to znači da smo potrošili 1,3 tone uglja koji se stvarao milionima godina. Sagorevanje tog istog uglja u atmosferu emituje štetne gasove, stvara veliku količinu pepela i na taj način zagađuje okolinu.

Bez obzira na ne baš dobru situaciju što se tiče energetskih resursa i stanja životne sredine, još uvek imamo izbor. Taj izbor bi svakako trebalo da bude štednja energije i, samim tim, zaštita životne sredine. Neke stvari su očigledno još uvek u našim rukama. Stanje je takvo da je vreme da se upali crvena lampica. Tri najvažnija i svima razumljiva razloga za štednju energije jesu:

– smanjenje troškova domaćinstva,

– ušteda energenata za buduće generacije,

– sprečavanje zagađenja prirode.

Racionalizacija potrošnje električne energije na nivou domaćinstva je moguća, jednostavna je i korisna. Moglo bi se reći – mali saveti za veliku uštedu.

Štednja energije u kuhinji

– Termostat frižidera podešavati između tri i pet stepeni Celzijusa.

– Frižider ili zamrzivač ne postavljati u blizini grejnih tela.

– Redovno proveravati da li vrata frižidera dobro dihtuju.

– Frižider ne držati otvoren duže nego što je neophodno.

– Redovno uklanjati naslage leda iz frižidera i zamrzivača jer se na taj način, osim uštede energije, produžava vek trajanja uređaja.

– Ne treba bez potrebe otvarati vrata rerne šporeta jer se tako snižava temperatura za 15 stepeni Celzijusa.

– Uvek birati ringlu na šporetu prema veličini posude u kojoj se priprema jelo.

– Uvek koristiti poklopac na posudi jer se time skraćuje vreme kuvanja, samim tim i potrošnja energije.

– Ringlu isključivati nešto pre kraja kuvanja jer je ona akumulirala dovoljno toplote koju je moguće iskoristiti.

– Mašine za pranje veša i posuđa uvek uključivati kada su

pune, uz izbor adekvatnog programa za pranje, ako je moguće na nižoj temperaturi.

– Uvek birati najviši energetski razred pri kupovini novih uređaja. Energetski razredi su označeni slovima od A do G i kreću se na skali od zelene do crvene boje, kao što možete videti na fotografiji na kojoj je prikazan energetski prozor. Zelena boja i A klasa označava najmanju potrošnju i najviši razred.

– Takođe, potrebno je dobro proučiti uputstvo i savet proizvođača, to će svakako dovesti do toga da uređaj pouzdanije i duže radi.

Pošto nema prostora i vremena da se udubljujemo u rad svakog električnog uređaja posebno, odlučili smo da uštedu prikažemo na primeru mašine za pranje posuđa.

Pre svega, preporučljivo je pre odabira mašine za pranje posuđa pogledati tehničku dokumentaciju. Sigurno je da ručnim pranjem posuđa trošite više vode, ali i energije za zagrevanje te iste vode, nego korišćenjem mašine za pranje posuđa. Iz tog razloga su mašine za pranje posuđa u startu ekonomičnije.

Trebalo bi uvek gledati najefikasnije uređaje (AAA razred) te bi svakako trebalo izabrati najprikladniji program. Na primer, ukoliko se godišnje pere 220 puta u mašini za pranje posuđa, optimalnim punjenjem i odabirom programa moguće su uštede preko 100 kWh, odnosno petsto i više dinara.

Zatim izborom prikladnog deterdženta i njegovom efikasnošću moguće je izbeći rad na visokim temperaturama. Ukoliko imate dotrajalu mašine za pranje posuđa, odmah je zamenite – nova može biti i do 30 odsto efikasnija.

Mehaničkim (ručnim) odstranjivanjem nečistoća, te optimalnim punjenjem moći ćete izabrati primereniji način, tj. mod pranja i ostvariti uštede. Izbegavajte pretpranje iz razloga što su mnoge mašine za pranje posuđa dovoljno jake da očiste posuđe i bez tog programa.

Ukoliko vam nije bitna brzina sušenja, nakon pranja isključite mod sušenja na električne grejače i pustite da vazduh sam odradi svoj posao. Pokušajte da koristite mašinu za pranje posuđa u periodima nižeg opterećenja (jeftinija tarifa) kako biste izbegli dodatne troškove. Ukoliko imate mogućnost spajanja na toplu vodu, učinite to – gas i nafta su jeftiniji od električne energije. Zaključujemo da iako na prvi pogled kućni aparati ne troše mnogo, moguće su velike uštede.

Uzimajući dva ekstremna slučaja – rasipnička porodica s lošom mašinom za pranje posuđa i štedljiva porodica s mašinom za pranje posuđa AAA klase, razlika u godišnjim troškovima može biti gotovo trostruka, odnosno energetski gledano – preko 500 kWh (što bi u novcu bilo između dve i četiri hiljade dinara). Dovoljno argumenata za pitanje da li posuđe efikasno peremo. Naša preporuka je da ne bacate novac i ne samo da uštedite energente za buduće generacije i svojim doprinosom sprečite zagađenje prirode već i značajno uštedite za vaše domaćinstvo.

Štednja energije u kupatilu

Najveći rasipnici u kupatilu su svakako bojleri, te stoga sledi nekoliko uputstava vezanih za njihov rad.

– Termostat bojlera podešavati na temperaturu od 50 do 60 stepeni Celzijusa.

– Najekonomičnije je uključivati bojler za vreme tzv. perioda jeftinije struje.

– Isključivati bojler kada se stan napušta na duže vreme.

– Redovno čistiti kamenac jer naslage na grejaču povećavaju potrošnju energije i izazivaju kvarove.

– Neophodno je popraviti sve neispravne slavine jer je potrošnja vode isto potrošnja energije.

Štednja energije u dnevnom boravku

Što se tiče uštede energije u dnevnom boravku, ona je najčešće vezana za osvetljenje.

– Poželjno je što više koristiti prirodno svetlo jer je ono najprijatnije i najzdravije za oči.

– Uvek treba gasiti svetlo u prostoriji u kojoj niko ne boravi.

– Preporuka je da se koriste štedljive sijalice. Nešto su skuplje od običnih sijalica, ali znatno duže traju. Pored toga, troše pet puta manje električne energije, a emituju istu količinu svetlosti.

Kada su u pitanju klima-uređaji, preporučuju se oni što višeg energetskog razreda, po mogućstvu A.

Klima-uređaje je najbolje postavljati u onom delu prostorije gde pada senka jer na takvim pozicijama troše manje energije.

Grejanje prostorija

Prilikom gradnje ili renoviranja stana ili kuće trebalo bi postaviti toplotnu izolaciju spoljnih zidova i krovne površine. Tako se poskupljuje sama gradnja, ali se brzo isplati.

– Stare prozore i vrata koji su u lošijem stanju trebalo bi zameniti, ukoliko naravno imate sredstava za to. „Termopan“

stakla i prozori sa više komora najbolje zadržavaju toplotu.

– Zaptivnim trakama izolovati prozore i vrata u stanu. Time se obezbeđuje od dva do tri stepena Celzijusa viša temperatura u stanu, a cena im je pristupačna.

– Obezbediti što bolje strujanje vazduha oko grejnih tela. Znači, potrebno je otkloniti sve potencijalne prepreke.

– Ukoliko posedujete sopstveni kotao, bilo bi dobro da ugradite pumpu promenljivog protoka i termostatske ventile na radijatore, jer je takođe moguće regulisati potrošnju energije, što znači i uštedeti istu.

– TA peći puniti za vreme tzv. perioda jeftinije struje.

– Uvek angažovati kvalifikovanog majstora za redovno održavanje instalacija grejanja.

Štednja energije u radnim prostorijama – kod kuće i na poslu

Svi elektronski uređaji koje koristimo u radnim prostorijama: računar, monitor štampač, skener, televizor i slično mogu postati štediše ukoliko njima na određeni način rukujemo.

– Pre svega, pri kupovini trebalo bi izabrati uređaje sa oznakom Energy Star (energetska zvezda). Takva oznaka garantuje najmanju potrošnju električne energije.

– Kada su navedeni uređaji na tzv. stendbaj režimu (spreman za rad), oni i dalje troše energiju, nekad čak i do 40 odsto ukupne potrošnje.

– Poželjno je potpuno isključivati uređaje kada ih ne koristite duže od jednog dana.

To bi bile osnovne informacije što se tiče samih domaćinstava. Nadamo se da smo uspeli da bar na trenutak usmerimo vaše misli na pomenute probleme.

U našoj zemlji promovisanje racionalne potrošnje energije vrši Republička agencija za energetsku efikasnost. To je njihova misija i u skladu s tim pokretači su brojnih kampanja tog tipa.

Odnedavno su i zvanični partner Evropske kampanje za unapređenje svesti i promenu opšteg pogleda na energiju. Njihov osnovni cilj, koji bi svako od nas mogao i trebalo da podrži,jeste stvaranje navike da