Bugarska oživljava Južni tok i nuklearku Belene

Razlog za nove projekte su nastojanja Bugarske da smanji plaćanja za neizvršene ugovorne obaveze prema Rusiji

Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana

Bugarska i Rusija su dogovorile “uskrsnuće” otkazanog plinovoda Južni tok preko Crnog mora i izgradnju nuklearne elektrane Belene, jer Bugarska nastoji smanjiti plaćanja za neizvršene ugovorne obaveze prema Rusiji, izvjestila je agencija “Bloomberg”.

“Bugarska i Rusija su dogovorile formiranje radnih grupa koje će pronaći način za obnavljanje radova na dva energetska projekta”, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov sredinom kolovoza u Varni, nakon što je 5. kolovoza telefonom razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

O tim projektima, Borisov je razgovarao i sa Europskom komisijom, a projekti će, kako je rekao, biti realizirani u skladu sa propisima EU.

“Suočeni smo sa teškim sudskim procesom zbog međuvladinih ugovora o plinovodu Južni tok koji su potpisani 2006. godine, prije no što je EU uvela nove zahtjeve energetskoj industriji”, rekao je Borisov.

Ruski Gasprom je 2014. godine otkazao izgradnju Južnog toka kojim se prirodni plin trebao dopremati do južnih zemalja Europe preko Crnog mora, nakon što je EU prisilila Bugarsku na povlačenje iz tog projekta, jer bi taj plinovod, kako je objašnjavano, prekršio europske propise o konkurenciji.

“Bugarska država želi nuklearnu elektranu Belene na Dunavu, kapaciteta 2.000 megavata, izgraditi kao privatni projekt uz izvjesno učešće države, jer bez udjela države nitko neće željeti da investira u nju”, kazao je Borisov.

U početnu fazu izgradnje ove nuklearke, Bugarska je uložila 700 milijuna eura, da bi ovaj projekat 2012. godine otkazala nakon neslaganja sa ruskim Rosatomom oko troškova, koji su tada bili procejnjeni na deset milijardi eura.

Bugarska je suočena sa opcijom “da plati oko tri milijarde leva, uzme dva reaktora i stavi ih u muzej, pošto ih je nemoguće prodati”, izjavio je Borisov u lipnju, nakon što je Arbitražni sud u Parizu presudio da Bugarska mora platiti 620 milijuna eura odštete te da kupi reaktore i drugu opremu koje je za tu nuklearku proizveo Rosatom.

“Kada govorimo o plinskom čvorištu, gdje bismo mogli naći tolike količine plina za transport kada ne bilo ruskog plina? Budimo iskreni. Cjevovodi, proizvedeni za plinovod Južni tok, u vrijednosti od 2,2 milijarde eura, još uvijek se nalaze na obali Crnog mora, blizu Varne i Burgasa”, naveo je Borisov.