Domaćoj industriji kabela propao je posao godine – HEP je poništio sporazum za nabavu kabela HEP Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS,) procijenjene vrijednosti 337,8 milijuna kuna, sa Zajednicom ponuditelja koju čine Domaći proizvođači kabela, Cotra, Brodomerkur i Elka.
Natječaj je poništen iz nekoliko razloga. U objašnjenju Odluke o poništenju, koju potpisuje predsjednik Uprave Perica Jukić, stoji da je u postupku javne nabave dobivena samo jedna ponuda, a ponudbena cijena od 337,7 mil. kuna praktički je jednaka procijenjenoj vrijednosti nabave, dok se objedinjavanjem triju vrsta kabela u jednu grupu smanjila mogućnost tržišnog natjecanja koja bi trebala rezultirati nižim cijenama.

Nadalje, navodi se da su cijene kabela u ponudi praktički jednake cijenama u ponudama iz dva prethodna postupka javne nabave 2012. i 2014/2015., unatoč tome što je u zadnjih pet godina bio vidljiv trend pada cijena ulaznih sirovina na tržištu. I kao posljednji razlog istaknuto je da se promjena cijena sirovina na burzi u proteklom periodu nije reflektirala na cijene kabela te je prilikom pripreme nadmetanja kod procjene vrijednosti trebalo uzeti u obzir i istraživanje tržišta.

Upravo je taj propali natječaj za kabele, kako se nedavno neslužbeno govorilo, bio glavni razlog smjene Željka Šimeka s mjesta direktora HEP-ODS-a. No, HEP je demantirao informaciju istaknuvši da je do promjena u upravljačkoj strukturi došlo zbog razdvajanja mrežne od opskrbne djelatnosti, piše Jutarnji list.