Energetska potrošnja u kućanstvu raste, kao što raste potrošnja ugljena, plina i nafte za razliku od one obnovljivih izvora energije poput sunca i vjetra. Unatoč raznim znanstvenim i tehnološkim dostignućima i mi sami u prostoru svog kućanstva često zaboravljamo da energiju treba racionalno trošiti. Ne samo da bismo uštedjeli na računima već  i pripomogli očuvanju okoliša u kojem živimo i koji nam tu energiju i daje. U nastavku zato donosimo nekoliko primjera uređaja koji troše puno energije i prijedloga što s njima učiniti kako bi počeli štedjeti.

Stari hladnjaci i zamrzivači

Iako mogu biti dugovječniji od njihovih potomaka, stari hladnjaci troše do tri puta više energije. Radi se o uređajima koji rade 24 sata svaki dan stoga se isplati pametno odabrati pravi . Kada kupujete novi hladnjak pažnju treba obratiti na veličinu ( koliko vam je prostora u hladnjaku zbilja potrebno ), ali i na energetski razred. U zemljama Europske unije koristi se njih sedam ( A+++, A++, A+, A, B, C, D ) koji omogućuje lakše snalaženje pri kupovini. Energetski najučinkovitiji proizvodi su oni označeni s A i zelenom bojom, a najmanje su učinkoviti označeni oni s D i s crvenom bojom. Uređaji s visokom energetskom učinkovitošću imaju i višu cijenu, no dugoročno gledano su i više isplativi. Bacite pogled na ovu LG-evu inovaciju (http://www.lg.com/hr/hladnjaci/linearni-kompresor-stedi-energiju ).

refrigerator
Prastari hladnjaci mogu biti ozbiljan potrošač električne energije

Sušilica za rublje

Iako bismo mogli pomisliti kako je perilica za rublje ta koja troši najviše energije, sa svom bukom koju proizvodi, veći je potrošač energije zapravo sušilica. Prema podacima SAD –ova Odjela za energiju sušilica za rublje jede između 1800 i 5000 vati. Ne samo što ćete uštedjeti energiju, a tako i novac ne koristeći sušilicu, već i tkaninu svoje odjeće, što znači ponovnu uštedu na drugom polju.

Grijači prostora

Troše energije koliko i fen za kosu, samo rade puno, puno duže. Male prijenosne grijače prostora bolje je ne koristiti osim ako nisu apsolutna nužnost. Za početak razmislite o tome da se toplije odjenete dok ste kod kuće ili bolje izolirate prostor u kojem jeste od eventualnog ulaska hladnog zraka.

Televizori

Uobičajeno je pustiti televizor da radi i dok ga ne gledamo, čisto radi zvuka. No isto tako bismo mogli novčanicama oblijepiti zidove, s obzirom na to koliko energije televizor troši. Odjel za energetsku potrošnju u SAD-u kaže kako televizor troši između 110 i 170 vati što znači da, ako ga držite upaljenim 8 sati na dan, trošite više od kilovata energije. Na razini godine to bi moglo vaš račun opteretiti s dodatnih tridesetak dolara. Kao što biste napravili sa svjetlom, tako činite i s televizorom- ugasite ga kad ga ne koristite.

Osobna računala i monitori

Iako mnogi danas preferiraju laptope povrh računala ona su itekako još u uporabi i troše oko 300 vati energije. Ako računalo radi osam sati na dan, to je šezdesetak dolara godišnje. Stoga, kad ne koristite računalo- ugasite ga.

Pumpe za bazene

Većina vas vjerojatno ne posjeduje bazen, no za one sretnike koji ga imaju jedna napomena-one troše oko 240 dolara na godinu, kaže SAD-ov Odjel za energiju. Prema istraživanju jednog američkog sveučilišta pokazalo se kako je moguće uštedjeti uz racionalan i pažljiv pristup poput korištenja pumpi manje veličine i rjeđe uporabe.

Uređaji i načini na koji ih koristimo neće sami sebe glasno prokazati kao velike potrošače energije. Na nama je da stvorimo naviku pažljivog baratanja s njima – ponajviše se to odnosi na to da kad neki od njih ne koristimo ga i ugasimo. Također treba na umu imati i starost određenog uređaja. Iako je većina starijih uređaja napravljena tako da duže traje, velika je vjerojatnost da troši i više energije, od novih, energetski puno osvještenijih uređaja.