Derutne i uništene fasade zgrada već su godinama velik problem u Zagrebu. Estetski dojam direktno utječe na vrijednost nekretnina, a ispucala i neodržavana pročelja u središtu ali i ostatku grada definitivno nisu reprezentativni ni za razvoj turizma. Tome svakako valja pridodati i uvećane energetske troškove, jer stara i neodržavana pročelja najčešće nemaju dobru toplinsku izolaciju.

Javni poziv građanima otvoren je do 8. svibnja 2017., a dosad je pristiglo više od 3100 prijava koje se odnose na više od 2800 zgrada

Premda mnogi građani godinama ili čak desetljećima priželjkuju obnovu pročelja u zgradama u kojima žive ili rade, zbog iznimno skupog troška obnove dosad su si to samo rijetki mogli priuštiti. Upravo zato je veliko zanimanje građana Zagreba potakla odluka zagrebačkih gradskih vlasti za pokretanjem projekta obnove pročelja višestambenih zgrada uz sufinanciranje od čak 80 posto.

Projekt je još u prosincu 2016. najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a u ožujku ove godine Gradska skupština prihvatila je model financiranja po kojem će na cijelom području Zagreba grad sufinancirati obnovu uličnih pročelja sa 80 posto, a ostalih pročelja na zgradama sa 60 posto potrebnih sredstava.

Osim obnove fasada, u projekt je uključena i mogućnost da grada sufinancira i uklanjanje grafita, postavljanje zaštitnog antigrafitnog premaza te ugradnju video nadzora kao mjere zaštite od grafitiranja novoobnovljenih fasada. Cijeli projekt ima niz pozitivnih efekata za građane Zagreba koji se uključe u projekt, od kojih je vrlo zanimljivo i sufinanciranje toplinske izolacije zgrada: to znači da će, osim vizualnog dojma, obnova fasada građanima donijeti i smanjenje energetskih troškova. Također, projekt koji će trajati godinama izravno će pružiti priliku za angažman i zapošljavanje brojnih zagrebačkih obrtnika i građevinara.

Da je interes građana velik, pokazuju i brojke: do 20. travnja ove godine pristiglo je 3130 prijava, koje se odnose na 2820 zgrada, odnosno oko 54800 stanova. Za one koji se još nisu prijavili, dobra je vijest da nisu zakasnili, no imaju još jako malo vremena – javni poziv građanima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u projektu obnove pročelja otvoren je do ponedjeljka, 8. svibnja.