HEP je prošli tjedan na svojim internetskim stranicama i stranicama Zagrebačke burze objavio revidirana financijska izvješća za 2016. godinu, i to financijska izvješća vladajućeg društva Hrvatske elektroprivrede d.d. i konsolidirana izvješća HEP grupe. HEP grupa je treću poslovnu godinu za redom ostvarila iznimno dobar rezultat. Prema revidiranim financijskim izvješćima, u 2016. godini ostvarena je konsolidirana neto dobit od 2,045 milijardi kuna.

U 2016. godini rasla je proizvodnja hidroelektrana i termoelektranama te je povećana nabava električne energije na tržištu. HEP je u 2016. godini povećao prodaju električne energije u Hrvatskoj no uz smanjenje prihoda zbog pada ukupne razine jediničnih cijena električne energije za sve kategorije kupaca (kućanstvo i poduzetništvo), kako korisnika javne usluge opskrbe, tako i opskrbe pod tržišnim uvjetima. Prihodi od prodaje električne energije izvan Hrvatske značajno su povećani u odnosu na 2015. godinu uslijed većeg izvoza viškova električne energije proizvedene u elektranama HEP-a te veće prodaje kupcima u regiji.

U 2016. godini stabiliziran je tržišni udjel HEP-a u opskrbi domaćih kupaca električnom energijom. U segmentu opskrbe poslovnih kupaca na slovenskom tržištu ostvaren je udjel od 12,5 posto, te je ostvaren iskorak i na druga susjedna tržišta (Bosna i Hercegovina i Srbija), čime je HEP dodatno učvrstio poziciju tržišnog lidera u opskrbi električnom energijom.

Poslovni prihodi u 2016. godini iznosili su 14,4 milijarde kuna te su manji za 169,1 milijuna kuna (1,2%) u odnosu na prethodnu godinu. U 2016. godini ostvareni su troškovi poslovanja u iznosu od 11,677 milijardi kuna i veći su za 103,5 milijuna kuna (0,9%). Ostvarene su investicije u iznosu od 2,59 milijardi kuna, koje su financirane vlastitim sredstvima bez potrebe dodatnog dugoročnog zaduženja.

Rejting agencija Standard & Poor’s povećala je samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga HEP-a s b+ na bb, ali i ukupnu ocjenu HEP-ovog kreditnog rejtinga s BB- na BB. Time se ukupna ocjena kreditnog rejtinga izjednačila s ocjenom rejtinga Republike Hrvatske, a prema mišljenju agencije, HEP zasad ne može imati bolji rejting od države. Pozitivna ocjena je izravan rezultat aktivnog korporativnog upravljanja financijskim položajem i ukupnim poslovanjem u HEP-u. Nadalje, kako je u prosincu 2016. došlo do rasta prognoze rejtinga za Republiku Hrvatsku, agencija je potvrdila dugoročni kreditni rejting HEP-a (BB) te povećala izglede kretanja ocjene rejtinga s negativnih na stabilne.

Takvo uspješno i proaktivno poslovanje te ostvareni respektabilni rezultati HEP-a u 2016. godini čvrst su temelj razvoja HEP-a kao suvremene i efikasne kompanije usporedive sa srodnim europskim tvrtkama, koja će biti spremna odgovoriti na buduće tržišne izazove.