Studije koje je Grad Zagreb izradio za potrebe planiranja razvoja gradskog prometa ukazale su na neke očekivane probleme koji se javljaju na gradskim prometnicama. U prvom redu to su zagađenja raznim plinskim i čestičnim emisijama, ali i prekomjerna buka te zaplašenost pješaka. Kako bi se riješili ti problemi, potrebno je građane navesti na manje korištenje automobila, a to se čini kvalitetnijom povezanošću javnim prijevozom.

Upravo u tom smjeru idu novi gradski planovi o izgradnji pruge od Kvaternikovog trga do sela Velika Kosnica, koja će se kasnije proširiti i do Zračne luke Zagreb. Pruga će preko Heinzelove ulice, okretišta na Savišću, Radničke ceste i Domovinskog mosta spojiti središte Zagreba s periferijom Velike Gorice.

Riječ je o jednom od prvih velikih zahvata kojima se spaja sjever grada s jugom – većina projekata u novije vrijeme građeni su na osi istok-zapad. Vrijednost projekta je 150 milijuna kuna.

Istodobno, planira se i rješavanje remetinečkog rotora, koji bi trebao dobiti tunel istok-zapad i traku za skretanje udesno u sva četiri smjera.