Ove subote, 14. listopada 2017. na Trgu bana J. Jelačića i Trgu Petra Preradovića održat će se javnozdravstvena kampanja „Sačuvajmo zdrave dojke“ Udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta. Cilj kampanje je informirati javnost o važnosti potrebe redovnog pregleda i samopregleda dojki. Drugu godinu za redom kampanja obilježava Europski Dan zdrave dojke, te se održava uz potporu HEP-a, Hrvatske liječnicke komore i Adria Medie. Samom akcijom upozorava se na globalni problem karcinoma dojke. Zadnje statistike pokazuju da u Hrvatskoj obolijeva 2500 osoba,a umire 990. Pozitivno je da u usporedbi na predhodnu statistiku broj umrlih je u padu. Udruga P.I.N.K. life ovom akcijom želi potaknuti žene na redovite preventivne preglede i liječenje po svjetskim standardima.

Kampanja će započeti u 10:30 prigodnim programom na Trgu bana J. Jelačića, nakon čega slijedi humanitarna šetnja gradskim ulicama do Trga Petra Preradovića. Osim oboljelih žena i njihovih obitelji, u povorci će sudjelovati i brojni pokrovitelji, prijatelji i suradnici Udruge P.I.N.K. Life, te bajkeri koji će na svojim motorima ilati roze vrpce i balone. Na Trgu Petra Preradovića održat će se revija koju će nositi žene oboljele od raka dojke i javne osobe. Ovim događanjem udruga P.I.N.K life obilježit će Europski dan zdravih dojki te upozoriti na iznimnu važnost preventivnih samopregleda dojki.

„Redoviti odlazak na preventivne preglede omogućava otkrivanje tumora u ranoj fazi te samim time i puno bolje rezultate liječenja. Moderni koncept liječenja karcinoma dojke danas u Hrvatskoj uključuje da svaka bolesnica s operiranim karcinomom zadrži dojku. Kirurški zahvati uključuju poštedne zahvate, a u slučaju potrebe za radikalnim zahvatima, svakoj pacijentici se mora ponuditi opcija primarne rekonstrukcije. Za bolesnice s karcinomom dojke gubitak dojke je velik psihološki udarac. Rekonstrukcija dojke daje velik psihološki utjecaj na cijelo liječenje i oporavak. Žene koje se odluče na rekonstrukciju dojke imaju puno više samopouzdanja, spremnije su na terapiju, lakše se nose s bolešću i lakše podnose terapiju. To je posebno vidljivo kod mladih pacijentica. Važno je napomenuti da su plastični kirurzi u Hrvatskoj educirani da mogu izvesti sve vrste i primarnih i sekundarnih rekonstrukcija dojke“, objasnio je dr. Krešimir Martić, specijalist plastične kirurgije i član Medicinskog odbora Udruge P.I.N.K. Life.

Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

Kampanja se odvija pod nazivom P.I.N.K. life – „Sačuvajmo zdrave dojke“,  uz potporu Hrvatske liječničke komore, HEP-a i Adria Medie te pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravlja, Gradske skupštine Grada Zagreba te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

SADRŽAJ OMOGUĆIO HEP

Podijeli objavu