Povodom otvaranja Poziva ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja organizira konferenciju ‘Energetska obnova zgrada javnog sektora’ koja će se održati 18. prosinca 2017. godine u Hotelu International, Miramarska 24. u Zagrebu, s početkom u 09:30 sati.

Pozivom se podupire provođenje mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima tijela državne vlasti i državne uprave, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javne ustanove, ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti. Ovim projektima energetske obnove kroz integralni pristup predviđene su uštede energije od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe.

U okviru ovog Poziva osigurano je 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, a u slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja alokacije. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova projekta je 80.000,00 kuna, a najviši 40.000.000,00 kuna. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem otvorenog postupka dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog Poziva. Podnošenje projektnih prijedloga dozvoljeno je najranije od 2.1.2018., a krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je 31.12.2020., odnosno do iskorištenja raspoloživih financijskih sredstava.

Cilj konferencije je upoznati javnost sa kriteriijima i uvjetima koje je potrebno ispuniti kako bi potencijalni prijavitelji mogli energetski obnoviti svoje zgrade. Također, konferencija je prilika za razmjenu iskustva, jačanje suradnje i informiranje potencijalnih prijavitelja kako bi se realizirao što veći broj projekata.

Sudionicima konferencije u uvodnom izlaganju obratiti će se potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te voditelj odjela u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Marko Markić.

Budući da je kapacitet dvorane popunjen prijave se više ne zaprimaju. Za sve koji se nisu uspjeli prijaviti na ovu Konferenciju dajemo informaciju da će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja organizirati niz informativnih radionica na koje će se moći prijaviti svi potencijalni prijavitelji na Poziv. Prijave na radionice biti će moguće od 20. prosinca 2017. godine.