Davne 1937. godine Gradska plinara Zagreb izdala je „Domaćinski kalendar“, svojevrsnu zbirku recepata i preporuka za unapređenje i održavanje kućanstva, kulinarskog umijeća i ljepote. Ovaj priručnik star punih 80 godina nastao je kao novogodišnji dar domaćicama s najboljim željama za uspješnu 1937. godinu, a Gradska plinara Zagreb – Opskrba 2018. godinu započinje podsjetnikom na brojne prijedloge recepata za sve prilike, preporukama s pregršt praktičnih savjeta za svaku kuhinju i domaćinstvo te nizom kozmetičkih tretmana lako provedivih u domaćoj radinosti.

Između ostalog, „Domaćinski kalendar“ iz 1937. godine navodi niz kulinarskih praktičnih savjeta koji uče kako spriječiti rupe u torti, pucanje kobasica za pečenje, kako da se ispeku savršena jaja na oko, naprave dekoracije od luka za svako jelo te mnogi drugi. Također, priručnik donosi i sve što „praktična domaćica“ mora znati kako bi održavala vlastito kućanstvo na najvišoj razini.

PRAKTIČNI SAVJETI ZA BORBU PROTIV MRLJA, UGRIZA INSEKATA I ZAHRĐALIH GLAČALA

Ovaj praktični priručnik tako navodi kako će se uvelo povrće i zelenje za juhu osvježiti ako ih stavimo u svježu hladnu vodu s nekoliko kapi octa ili limunovog soka. Cvijeće ubrano ujutro uvijek drži svježinu duže od onoga ubranog popodne ili navečer, a vodu treba što češće mijenjati, podrezivati peteljke oštrim nožem koso te pokrivati cvijeće preko noći lakim mokrim papirom. Uvelo lišće treba odstranjivati, a vaza se nikada ne smije držati na mjestu gdje struji zrak. Niz praktičnih savjeta se nastavlja:  mrlje od piva sa svilenih, pamučnih i vunenih tkanina odstranjuju se tako da se čisti alkohol razrijedi s destiliranom vodom u istom omjeru te se dobivenom mješavinom izriba zamrljano mjesto te naposljetku ispere čistom vodom, stare masne mrlje s odijela potpuno se odstranjuju gustom smjesom kaolina (bijele gline) i vode koja se suši na mrljama te se očetka i mrlje nestanu. Škripanje cipela nestat će ako se potplate namažu lanenim uljem, miris duhana će se odstraniti iz sobe ukoliko u nju objesimo vlažnu spužvu te ju što češće vlažimo, bol i oticanje uzrokovano ugrizima insekata sprječava se mazanjem salmijakom (amonijevim kloridom), a zahrđale mrlje s glačala se čiste tako da se na toplo glačalo utrlja bijeli vosak u tankome sloju, koji se zatim skine trljanjem kuhinjskom solju.

VLAŽNIM KRUHOM, BJELANJKOM I ALKOHOLOM DO LIJEPE KOŽE

„Domaćinski kalendar“ veliku pažnju posvećuje i kozmetici pa tako navodi niz domaćih recepata za uljepšavanje. Parenje lica u mješavini lipinog čaja i kamilice preporuča se za osvježavanje lica, med i med od kadulje se navodi kao izvrstan za njegu masne i problematične kože, a pranje lica vrelom vodom i ispiranje hladnom preporuča se čak nekoliko puta dnevno, kao najjednostavniji i izuzetno efektan postupak njege. Maska od bjelanjka i alkohola navodi se kao sredstvo za njegu masne kože, a bore se uklanjaju žlicom ječmenog brašna, bjelanjkom i medom, koji se u debelom sloju namažu na naborana mjesta i povežu te se ujutro isperu vatom s mlakim mlijekom i mlakom vodom. Snažna preporuka je i koristiti stari recept protiv bora iz Egipta i Rima koji uključuje vlažni kruh koji se stavlja u čvrste obloge na naborana mjesta preko noći.

„DISKRETNA ŠMINKA POKAZUJE OTMJEN UKUS“

Pozornost se posvećuje i uljepšavanju lica šminkanjem, pri čemu se navodi da se prema šminki odmah može prepoznati žena koja ima fin i otmjen ukus, „jer diskretna šminka pokazuje otmjen ukus, a žena otmjenog ukusa ima uvijek prednost pred „samo“  lijepom ženom“. Šminka, kako navode, tako služi da popravi nedostatke lica, a rumenila je uvijek bolje staviti manje nego više, pri čemu uvijek treba biti jednu do dvije nijanse svjetliji od ruža za usne. Stroga je preporuka da se pazi na izbor ruža koji u suprotnom može nagrditi lice, pri čemu se ističe „da mnoga lica nisu za šminkanje, kao što i mnogima ne stoji kovrčava kosa“, uz zaključak da „to sve ovisi o tipu te da nije uvijek sve lijepo što je i moderno, a individualnost treba biti preča od mode“.