Na Zagrebačkome velesajmu sinoć je održan sastanak na temu gospodarenja otpadom u Zagrebu, a na kojem su sudjelovali svi predsjednici mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti te predstavnici Zagrebačkog holdinga, gradskih trgovačkih društava i Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Na sastanku je pred više stotina okupljenih predstavljen novi Nacrt plana gospodarenja otpadom te su izložene ostale aktivnosti i obveze vezane za njegovu provedbu.

Razgovarali smo o izgradnji Centra za reciklažu i o odlaganju građevinskog otpada radi stabiliziranja tla na klizištu Kostanjek, rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Potrebno je adekvatno problem raspraviti. Nastavit ćemo organizirati tribine, osobito na temu odvojenog prikupljanja otpada u skladu s Planom gospodarenja otpadom što ga je prošle godine usvojila Vlada RH. Ljude trebamo informirati kako bismo zajednički implementirali sustav gospodarenja otpadom.

Gradonačelnik Bandić je naglasio nužnost održavanja javnih tribina, čak 80 u narednim mjesecima kako bi se građane što bolje upoznalo s novim načinom sortiranja i odlaganja. Također je rekao da su mjesni odbori dužni educirati građane i da trebaju koordinirati aktivnosti vezane za odvajanje otpada.

Nakon dviju sastavnica Strategije za zbrinjavanje otpadom, sanacija jakuševačkog odlagališta i izgradnja pročistača otpadnih voda po najmodernijoj svjetskoj tehnologiji, dolazi red i na treću – Centar za gospodarenje otpadom. Organizirat ćemo edukacije u svih 217 mjesnih odbora. S predstavnicima koji su sada ovdje te uz podršku Gradske skupštine riješit ćemo ovaj problem baš kako smo riješili i spomenute dvije točke iz Strategije zbrinjavanja otpadom. Zagrebački otpad nitko neće zbrinjavati osim Zagrepčana, mi ga proizvodimo i mi ga trebamo sanirati, zaključio je gradonačelnik.