Danas je na Zagrebačkome velesajmu u Paviljonu 7 otvoren  3. Zagrebački obrtnički sajam kojemu je cilj populariziranje obrtničkih zanimanja, a nazočili su mu gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.
 
Obrtnički sajam traje do 27. travnja, a okuplja obrtnike i polaznike srednjih strukovnih škola s područja Zagreba i Zagrebačke županije, a od ove godine dobiva međunarodni karakter zbog sudjelovanja njihovih slovenskih, mađarskih i bosanskohercegovačkih kolega. Obrtnici će svoja znanja i vještine te ljepotu svojih zanimanja prezentirati učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola kako bi ih motivirali da upišu strukovne obrtničke škole.
 
Nakon što je Obrtničkoj komori Zagreb zahvalio na dugogodišnjoj suradnji i uspješnoj organizaciji Sajma, a obrtnicima na trudu i zalaganju, gradonačelnik Bandić je istaknuo da Obrtnički sajam predstavlja jedinstvenu simbiozu teorije i prakse obrtničkih zanimanja na ovim prostorima. Zagrebački obrtnički sajam je prvi takve vrste u Europi, a zbog svoga iznimnog uspjeha i povećanog interesa učenika za upis u strukovne škole i drugi gradovi u okruženju su odlučili slijediti naš model organiziranja sličnih sajmova za svoje obrtnike i srednjoškolce, rekao je gradonačelnik.
 
Sajam na kojem obrtnici osim proizvoda prezentiraju svoj rad i struku je realiziran u suradnji s Gradom Zagrebom te uz veliku potporu gradonačelnika, objasnio je Mirza Šabić. Istaknuo je da je u posljednjih par godina zabilježen veći broj upisa u obrtnička zanimanja te je  naveo primjer iz  Poljoprivredne škole – smjer cvjećarstvo u kojoj su nakon prošlogodišnjeg Sajma upisi udvostručeni.
 
Prošlogodišnji sajam je tijekom dva dana posjetilo više od 3 500 učenika iz 60 osnovnih  škola  Zagreba i Zagrebačke županije, a ove se godine očekuje još veći broj posjetitelja i za obrtnička zanimanja zainteresiranih učenika.