Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je jučer u javnoj garaži na Langovom trgu predstavio novi sustav za automatsku naplatu parkinga u Zagrebu i za centralno upravljanje javnim garažama te aplikaciju ZGpark.

Pozdravljam ovaj uradak za 21. stoljeće. Prije 17 godina smo, zajedno s Tatjanom Holjevac, uveli plaćanje SMS-om. To je bilo revolucionarno. Danas smo, 17 godina poslije, opet u ovome dijelu Europe prvi i ovaj projekt možemo ponuditi našim gradovima prijateljima. Uz minimalne dorade, ovo može biti baza koja će sugrađanima omogućiti plaćanje i drugih javnih usluga putem aplikacije, rekao je gradonačelnik. Dodao je da su glavne prednosti ovog sustava što smanjuje gužve na ulazu i izlazu iz javnih garaža i koncentraciju štetnih ispušnih plinova.

Krešimir Milinović iz Zagrebparkinga je objasnio da je sustav automatske naplate već funkciji u tri zagrebačke javne garaže – na Langovom trgu, u Petrinjskoj i na Rebru, a predviđeno je da se uvede i u ostale garaže pod ingerencijom Zagrebparkinga. Sustav je koncipiran tako da se s jednog mjesta može nadzirati, kontrolirati i upravljati garažama. Mi sad postavljamo nadzorni centar iz kojega pratimo sve garaže, a to je viša razina sigurnosti i kontrole. Druga novost je što automatske blagajne, osim gotovine i SMS poruka, mogu primati i bankovne kartice, što je iznimno važno za turiste u Zagrebu, rekao je.

Kamere postavljene na ulazima u garaže će prepoznati registraciju vozila i poslati informacije u centralni sustav koji će odrediti je li vozilo pretplaćeno ili ne, a kamere na izlazu će automatski otvarati rampe na temelju registracijske oznake vozila koje prilazi izlazu. Ovim se skraćuje vrijeme izlaska vozila iz garaže jer nakon plaćene karte više neće biti potrebno ubaciti karticu u terminal, dodao je Milinović

Osim novog načina plaćanja, predstavljena je i mobilna aplikacija ZgPark, a koja je od danas dostupna za besplatno preuzimanje na svim Android uređajima. Pomoću aplikacije mogu se kupiti satne, dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje karte za sva javna parkirališta u Zagrebu.

Ovo je prva aplikacija te vrste u Hrvatskoj. Od sada se parkiranje može platiti i u garažama i na vanjskim parkirališnim mjestima putem iste aplikacije, rekla je Ana Preost, voditeljica podružnice Zagrebparking.

Podijeli objavu