U sjedištu Hrvatske elektroprivrede održana je 24. dodjela Nagrade učenicima  IMAM ŽICU!, koju HEP od 1995. godine dodjeljuje učenicima osnovnih i srednjih škola za uspješna postignuća na  području matematike i fizike, a od 2005. godine i najboljim mladim elektrotehničarima.

Uz predstavnike HEP-a, učenike, mentore i roditelje, dodjeli Nagrade prisustvovali su: Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanje, Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Nino Buić, pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Nagradu u iznosu od 3.000 kuna ove je godine dobilo 38 učenika, čime je HEP od 1995. godine ukupno nagradio više od 750 učenika. Među školama čiji su učenici ove godine osvojili najviše nagrada IMAM ŽICU! nalaze se: XV. Gimnazija iz Zagreba (pet nagrađenih učenika), Tehnička škola Karlovac (tri nagrađena učenika), Gimnazija Franje Petrića iz Zadra (dva nagrađena učenika), OŠ Bogumila Tonija iz Samobora (dva nagrađena učenika) te VI. OŠ Varaždin (dva nagrađena učenika).

Za energetsku tranziciju, Hrvatska treba nove generacije mladih, obrazovanih i motiviranih ljudi. Mladih ljudi kojima ćemo omogućiti stjecanje potrebnih znanja i vještina koje će primjenjivati u Hrvatskoj, u korist vlastitog profesionalnog razvoja i na dobrobit svoje Domovine. HEP je to davno prepoznao i sustavno provodi projekte suradnje s obrazovnim sustavom u cilju nagrađivanja znanja, posebno u STEM području, te u cilju podizanja tehničke osposobljenosti škola.“, poručio je nagrađenim učenicima i nastavnicima Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Dobitnici nagrade su svi učenici koji su osvojili prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike te javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za školsku godinu 2017./2018.. Nagradu su dobili i učenici srednjih strukovnih škola koji su osvojili prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz osnova elektrotehnike i elektrotehničkih mjerenja te na natjecanjima učenika koji pohađaju program za zanimanje elektromehaničar. Nagrada IMAM ŽICU! najdugovječniji je društveno odgovoran projekt u Hrvatskoj koji spaja gospodarstvo s osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem.

Podijeli objavu