“Rusko-američke veze trenutačno nisu najbolje, ali naše zemlje su najveće energetske sile koje jamče sigurnost u svijetu i samo zajedničkim naporima možemo odgovoriti na sve veće energetske potrebe u svijetu”, rekao je Novak a prenose ruske novinske agencije.

“Za svijet je jako važno da surađujemo kao velesile”, dodao je američki tajnik za energetiku, u prigodi rijetkog posjeta nekog američkog ministra Moskvi.

Rick Perry je ipak pozvao Rusiju da “zauzme odgovorno stajalište, da bude odgovoran dobavljač energije i ne dopusti da energetski resursi utječu na politiku”.

“Zadovoljan sam što se obojica slažemo da energija ne smije biti oruđe pritiska i da potrošač mora imati pravo odlučivanja iz kojeg će se izvora opskrbljivati”, uzvratio je Novak.

Čini se da su smjerali na spor dviju zemalja zbog projekta plinovoda Sjeverni tok 2 koji je američki predsjednik Donald Trump više puta kritizirao.

Perry je rekao i da SAD želi surađivati s Rusijom na polju nuklearne energije kako bi bio siguran u njezinu “mirnodopsku” primjenu.

Novak je pozvao kolegu na energetski forum koji se početkom listopada ima održati u Moskvi.

Podijeli objavu