Pula, 23. listopada 2019. – Na proizvodnoj platformi IVANA A, udaljenoj 36 kilometara od najbližeg kopna, INA je danas obilježila 20 godina kontinuirane proizvodnje prirodnog plina u Jadranu. Tom su prilikom u posjet posadi platforme stigli ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, predsjednik Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan te predstavnici menadžmenta Ine predvođeni predsjednikom Uprave Sándorom Fasimonom. 

Delegacija se na platformi IVANA A upoznala s proizvodnim procesima te je naglašen doprinos jadranskih plinskih polja neovisnosti hrvatskog energetskog sustava. „INA je najveća kompanija u Republici Hrvatskoj i ova plinska polja su važna za naše poslovanje. Isto tako, važna su i za cjelokupni energetski sustav Republike Hrvatske. U narednom razdoblju planiramo razradne projekte kojima ćemo produljiti životni vijek ovih polja. Cilj naše djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina je maksimalizirati postojeće potencijale na domaćem terenu, kako na moru tako i na kopnu. To smo ugradili i u razvojne smjernice jer i za 15 godina želimo biti ponosni na našu kompaniju te ostati pouzdan partner hrvatskog gospodarstva.“, istaknuo je tom prilikom Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.   

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je istaknuo: „Iskustvo na sjevernom Jadranu potvrđuje činjenica kako se istraživanja i eksploatacija ugljikovodika provode sukladno najvišim sigurnosnim standardima i standardima zaštite okoliša. Ovakvi uspješni projekti svjedoče o važnosti strateškoga i odgovornoga upravljanja resursima, u cilju razvoja gospodarstva i povećanja udjela domaće proizvodnje.“

Predsjednik Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan je dodao: „Projekt Sjeverni Jadran jedan je od najvećih i najznačajnijih energetskih projekata Republike Hrvatske. On je tehnološki i konceptualno iznimno zahtjevan i njime se Hrvatska uvrstila u krug zemalja koje posjeduju znanja i tehnologije za odobalnu proizvodnju ugljikovodika. Osobno sam iznimno ponosan što sam i sam bio aktivni član ovoga projekta u samom njegovom začetku prije više od 20 godina.“ 

Istaknuto je kako INA mnogo ulaže u sigurnost, a rezultat čega je kontinuirana proizvodnja prirodnog plina na Jadranu bez incidenata u 20 godina što je dobra osnova za budućnost ovog Ininog projekta.

Podijeli objavu