U ponedjeljak, 11. listopada 2021. u Gradskoj vijećnici Grada Drniša održana je završna konferencija projekta „Sanacija odlagališta neopasnog otpada Moseć u Gradu Drnišu“. Završnoj konferenciji su prisustvovali župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Krešimir Grabar i Eva Jandriček, domaćin, gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, te predstavnici izvođača, nadzora, gradskih tvrtki i medija.


Radovi na sanaciji odlagališta otpada Moseć su započeli u siječnju 2021. godine. Izvođač radova je zajednica ponuditelja tvrtke Kostak iz Krškog iz Slovenije i tvrtke Opera group d.o.o. iz Zagreba. Radovi su tekli ubrzanom dinamikom i završeni su tijekom rujna.

Konferenciju je ptvorila pročelnica za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti Grada Drniša Ivana Sučić prezentacijom cjelokupnog projekta, pri čemu je istaknula višestruke koristi sanacije odlagališta: osim unaprjeđenja okoliša na širem području lokacije zahvata, projektom se osigurava zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene.

Prisutnima se obratio i šibensko-kninski župan Marko Jelić: ” Grad Drniš i Županija sada imaju jedno odlagalište manje koje je problem, meni je to najveće zadovoljstvo koje u ovom trenutku mogu izraziti. Idemo u nove projekte, imamo ih još dosta i trebat će sanirati brojna divlja odlagališta koja su razasuta po našem prostoru”.

Domaćin završne konferencije, gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja je istaknuo: ” Drniš je u proteklih nekoliko godina pokazao smjer u kojem treba ići kada je u pitanju gospodarenje otpadom. U proteklom razdoblju realizirali smo nekoliko vrijednih projekata, primjerice izgradnju reciklažnog dvorišta, nabavku više od četiri tisuće spremnika za odvojeno odlaganje otpada te nekoliko komunalnih vozila. Upravo pripremamo i sljedeći projekt, reciklažno dvorište za građevinski otpad, što je još jedan od načina da ovaj kraj zaštitimo od nepropisnog skladištenja otpada”, kazao je Begonja.

Eva Jandriček, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na odlagalištu Moseć kazala je: ” Drago nam je da smo uložili sredstva u ovaj projekt, mislim da se na ovakvim projektima vidi što čovjek radi pogrešno za okoliš i prirodu. Čestitam Gradu i Županiji, drago mi je da ste još jedan u nizu projekata priveli kraju, rekla je Jandriček te zaključila, Fond voli ovakve projekte u kojima se uspješno ispunjavaju ciljevi zaštite okoliša i energetske učinkovitosti”.

Projekt “Sanacija odlagališta otpada Moseć u Gradu Drnišu”, Grad Drniš prijavio je u prosincu 2019. godine u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Sanacija zatvorenih odlagališta otpada neopasnog otpada u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Vrijednost projekta je 13.310.880,47 kuna, od čega je 85%, odnosno 11.314.248,39 kuna dodijeljeno iz bespovratne EU potpore. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je odobrio Gradu Drnišu sufinanciranje u iznosu do 1.331.088,05 kuna, odnosno 10% ukupne vrijednosti projekta.

Podijeli objavu