Samo ove godine, zaključno sa kolovozom, prodano je 958.000 grijalica, pokazuju podaci tvrtke za istraživanje tržišta GfK u koje DW ima uvid. Brojka je do sada vjerojatno prešla milijun.

To je povećanje od 76 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zanimljivo je što u drugim europskim zemljama nije primijećena ovakva panična nabavka grijalica, naprotiv. Kad se promatra pet najvećih tržišta zajedno – Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Španjolska i Italija – broj prodanih grijalica čak je pao za 5,1 posto.

„Vidimo atipičan porast u potražnji alternativnih uređaja za grijanje za ovaj dio sezone”, kažu nam u Bauhausu, lancu robnih kuća koji prodaje kućanske potrepštine i građevinski materijal. Tamo to povezuju s „trenutno nejasnom globalnom situacijom i povećanjem cijena za plin i energiju”.

Opasnost od nestanka struje?

Dok neki skuplji modeli grijalica troše nešto manje struje, oni koji su trenutno na rasprodajama obično žderu energiju.

Posljedica bi mogli biti ne samo astronomski računi za struju, već i nestanci električne energije. U Saveznom udruženju energetike i vodoprivrede kažu da grijalice mogu „preopteretiti strujnu mrežu, recimo kad mnoga kućanstva u jednom kraju u hladnu zimsku večer uključe grijalice u isto vrijeme”.

Trenutno su njemačka plinska skladišta popunjena preko 91 posto, usprkos tome što je Moskva obustavila isporuke i prije nego što su plinovodi Sjevernog toka bili na meti vjerojatne sabotaže.

Kućanstva imaju prioritet

Berlin se zadužuje za dvjesto milijardi eura kako bi subvencionirao cijene struje i plina barem do 75 ili 80 posto prosječne potrošnje. Ostatak bi kućanstva kupovala po paprenim tržišnim cijenama, što je istovremeno motivacija za uštede.

Kako podsjećaju u Saveznom udruženju energetike, privatna kućanstva imala bi prioritet u odnosu na tvrtke ako dođe do nestašica. „Jesmo u napetoj situaciji, ali paničarenje ne pomaže“, kažu u udruženju.

Isto kažu u bonnskom gradskom poduzeću SWB koje distribuira struju i plin. Tamo još savjetuju građanima da se okane grijalica i da, ako baš moraju, nabave električne pokrivače koji troše puno manje struje.

Autor: Sushmitha Ramakrishnan / Deutsche Welle

Podijeli objavu