Sredinom ovog tjedna i austrijska vlada najavila je uvođenje posebnog poreza za ovu i iduću godinu, što se u sličnom obliku već planira u drugim zemljama EU. Tako će austrijske naftne i plinske tvrtke morati platiti do 40 posto poreza na dodatnu dobit koju su ostvarile tijekom rata u Ukrajini.
“Izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne mjere”, rekli su vicekancelar Werner Kogler i ministar financija Magnus Brunner, prenijela je austrijska novinska agencija APA. Skok cijena prirodnog plina i struje od početka rata u Ukrajini puni blagajne nekih kompanija, a prazni druge, do mjere koja više nije prihvatljiva, rekao je Kogler. “To je zapravo ratna dividenda”, rekao je o takozvanoj nepoštenoj dobiti koju ostvaruju neke tvrtke. Stoga sada treba uspostaviti pravdu za potrošače.

Za izračun planiranog “doprinosa energetskoj krizi” uzet će se u obzir visina prosječne godišnje dobiti u razdoblju od 2018. godine naovamo uvećana za 20 posto. Sve što naftne i plinske tvrtke zarade iznad toga bit će oporezovano s 40 posto. S druge strane, za tvrtke koje ulažu u obnovljive izvore energije porezna stopa smanjit će se na 33 posto. Osim toga, država će ubirati prihode od austrijskih proizvođača električne energije iznad određenog praga. Taj će prag biti postavljen na 180 eura po megavat satu ili po 140 eura po megavat satu ako tvrtka ne ulaže u obnovljive izvore energije. Država će ubirati 90 posto prihoda koji prelaze granicu od 180 odnosno 140 eura.

Ovim nametom i dodatnim porezom na dobit austrijska vlada želi financirati mjere za ublažavanje posljedica visoke stope inflacije za stanovnike i poduzeća. Očekivane prihode procjenjuje između dvije i četiri milijarde eura.

Podijeli objavu